2022-03-31 09:59:41• hírek • Bede Emőke

Bűncselekmény bűncselekmény hátán a petei határátkelőnél

Nem volt eseménytelen a petei határőrök számára az elmúlt néhány nap, ugyanis egyre-másra akadtak fenn olyan átutazók, akik valamilyen mismásolás árán szerettek volna átkelni a határon. A leleplezett közlekedési bűncselekmények közül négyet a kilépő oldalon regisztráltak, egyet pedig a belépőket ellenőrző egyenruhások fedtek fel.

A legelső esetre március 26-án, 17 óra 30 perc körül került sor, amikor is egy 22 éves, román állampolgárságú fiatalember szerette volna elhagyni az országot. A fiú egy lengyel rendszámú Volkswagen Golffal érkezett meg a határhoz, viszont a papírok ellenőrzésekor kiderült, a kötelező műszaki vizsga érvényességét igazoló iratok hamisak. A fiatallal szemben most hamis közokirat felhasználása miatt indítottak nyomozást.


Március 27-én egy 54 éves, amerikai állampolgárságú férfi szerette volna elhagyni Romániát. A Mercedes Vito kormányánál ülő sofőr az egyéb okmányok mellett átadta a határőröknek a Floridában kiállított autóvezetői engedélyét is, viszont olyan nemzetközi engedélyt már nem tudott felmutatni, mely feljogosította volna arra, hogy Románia területén is vezessen. Elképzelhető, hogy a férfi nem volt tisztában a vonatkozó szabályokkal, viszont mint tudjuk, a törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól, ezért az illetőnek most jogosítvány nélküli vezetés miatt kell számot adnia.


Egy nappal később, március 28-án 16 óra körül egy 45 éves, ukrán állampolgárságú férfi érkezett meg a petei átkelő kilépő oldalára. A férfi, aki egy Volkswagen Craftert vezetett, átadta a kért dokumentumokat a határőröknek, azoknak azonban azonnal szemet szúrt, hogy az elméletileg az ukrán hatóságok által kiállított jogosítvány hamis. A határrendészet az ügyben büntetőeljárást kezdeményezett.


Március 29-én, 19 órakor egy 34 éves, magyar állampolgárságú nő érkezett meg az átkelőhöz. A szóban forgó személy egy francia rendszámú Mercedes Benzt vezetett, melyről az ellenőrzés során kiderült, a rajta található rendszám még a tavalyi év végén érvényét vesztette. A határőrök értelemszerűen a nőt nem engedték e körülmények között továbbhajtani, így a sofőrnek nem maradt más választása, mint trélerrel eljuttatni a kocsit a célállomásra. Nem ússza meg ugyanakkor a büntetőjogi felelősségre vonást sem, hiszen egy be nem jegyzett gépjárművet helyezett forgalomba, ez pedig már a bűncselekmények kategóriájába tartozik.


Alig néhány órával később, este 10 körül egy 33 éves, román állampolgárságú férfi szeretett volna Románia területére lépni egy ukrán rendszámú BMW X5-össel. Az ellenőrzés során a férfi által átadott jogosítványról kiderült, hogy hamis, így a hatóság tüzetesebb vizsgálatot indított az ügyben.


Mint kiderült, a román állampolgárságú férfi hivatalosan Ukrajnában lakik, viszont ideiglenesen Németországba költözött, és van jogosítványa is. Egy adott pillanatban azonban elhagyta a vezetői engedélyét, és mivel már nem volt ideje az illetékes hatóságtól újat igényelni, ezért egy csernovici ismerőséhez fordult segítségért. Utóbbi potom 150 euróért kiállított neki egy, az eredetire megszólalásig hasonlító autóvezetői engedélyt, melyről azonban a határőrök azonnal számára azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy nem eredeti. A férfi ellen most hamis közokirat felhasználása, hamisításban való bűnrészesség, illetve jogosítvány nélküli vezetés miatt kezdeményeztek büntetőjogi eljárást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: